Stress

Om vårt immunförsvar


Nu tänker ja ge mej in på ett ämne som ligger långt utanför min kompetens. Vad vet han om detta tänker ni? Jag vet bara det som jag fått lära mej av de som verkligen kan.


Vi har i vår kropp ett inbyggt försvar mot sjukdomar. För varje virus- och bakterieangrepp som vi utsätts för mobiliseras vårt immunförsvar.


Jag åkte nattåg och delade sovkupé en gång med en cancerläkare. Vi kom i samspråk om allt möjligt och hade väldigt trevligt. Jag sade att jag vill inte prata sjukdomar med dej men var kommer cancer ifrån egentligen?. Han svarade att mycket tyder på att cancer är en stressrelaterad sjukdom. Om vi utsätts för stress under lång tid går vårt immunförsvar ned och det är immunförsvaret som stöter bort alla angrepp vi får av olika sjukdomar. Är immunförsvaret bra så klarar kroppen av att mota bort angreppen men är försvaret dåligt så kan sjukdomen utvecklas. Det gäller inte bara cancer, det gäller alla angrepp av virus och bakterier. Det gäller alltså att hålla immunförsvaret på topp.

Det finns flera webbsidor om detta, läs dom.


Men det är skillnad på positiv stress och negativ stress liksom självvald och påtvingad stress.


Tänk efter vilka bekanta du har som avlidit i cancer. Levde dom i en stressig tillvaro innan?


Slutsaten blir: Umgås inte med folk du inte känner dej bekväm med.  Håll dom borta och sök dej till människor som har en positiv livssyn. Stanna inte kvar i ett förhållande som du mår dåligt utav. Väg in plikten mot familj och barn mot din egen hälsa.