Ekonomi

Några råd om ekonomi till den som har det tufft 


Det är inte inkomsterna som är problemet, det är utgifterna!


En ordnad ekonomi är en förutsättning för ett bra förhållande och en lycklig familj. Det finns inget
så tråkigt som att alltid behöva diskutera pengar. Detta tar död på kärleken och är förödande för sammanhållningen. En planering är ett måste. 


Förr fick man spara till det som man ville ha, nu vill alla ha en hög standard redan från början vilket innebär stora lån. Men lån skall alltid betalas tillbaka, tänk på det:


Att rätta mun efter matsäcken är ett gammalt talesätt som gäller även i dag. Man måste inte ha allt och måste därför prioritera. Mat, hyra (lån), kläder, försäkringar, dagisavgifter, medicin och resor till arbetet är det enda som är absolut nödvändigt. Resten får man avstå ifrån om det inte finns pengar
till det. Det är ingen skam att ha låg standard men en skam att inte klara av sina lån!


Ett sparande till oförutsedda utgifter är viktigt, man brukar säga c:a två månadslöner bör finnas som en buffert, lätt tillgängligt. Lita aldrig på andra, ekonomin måste man klara själv. Den som är satt i skuld är aldrig fri.


Gör en budget


Allt skall upp på bordet! Ta fram alla utgifter till alla i familjen som betalats det senaste året:


Alla fasta utgifter för lån, bankavgifter, el, VA, försäkringar, tidningsprenumerationer, förenings-avgifter, telefon, bredband, dagisavgifter, bilkostnader, bilförsäkringar, service, besiktning, driftkostnad, däck, reparationer.
Skriv sedan in dessa utgifter för nästa år på de månader som dom brukar betalas.


Fördela på månad

Skriv ned alla utgifter månad för månad. Räkna ihop alla utgifter och fördela på 12 så ser man hur mycket man skall sätta av varje månad på ett särskilt konto. Ge detta konto ett namn. Ett konto enbart för fasta utgifter. Sätt av 1/12 varje månad.


.

Använd inte detta konto till något annat än att betala räkningar med. Har ni räknat rätt kommer det alltid att finnas pengar att betala med.


Det som inte går åt till fasta utgifter är det rörelsekapital som kan användas till nöjen, kläder, vårdavgifter, tandläkare, inträden, presenter, fika mm


Do it

Använd autogiro

För över pengar direkt vid lön

Handla mat när du är mätt

Handla för flera dagar 

Skanna matinköpen och betala på faktura

Avsluta prenumerationer du inte behöver

Handla bensin med kort som faktureras en gång pr månad

Samla bil- och hemförsäkringar på ett ställe för att få rabatter

Ta med matlåda till jobbet

Börja spara - investera!


Do´nt
- Köra bil om du kan ta kollektivtrafik eller gå
- Köp inte på avbetalning
- Flaskvatten? Big no no.

En mycket bra sida för aktie- och fondsparande:

Det effektivaste är att spara varje månad på ett ISK-konto. Går börsen upp ökas din förmögenhet, går börsen ner blir dna köp billigare. Du blir alltid en vinnare.