Anfäder

Mina rötter

Mina föräldrar kommer från landsbygden. Pappa från Jättebo i Dannike och mamma från Öndered i Sjömarken. De träffades i Dannike där pappa bodde och mamma tjänade piga på gården Berg.

Pappa föddes i Jättebo, Dannike. Farfar var torpare som gjorde dagsverken på Torpa. Redan som 12-åring fick Pappa hjälpa till på gården och i skogen. De kunde ha 5 km väg att gå på morgonen då de skulle göra sina dagsverken.  Smörgåsar i ryggsäck och egna arbetskläder och dåliga skor. När han blev äldre började han att hjälpa till på byggen och blev så småningom snickare. Som sådan arbetade han ända tills pensioneringen vid
67 år.  
Pappa Sven hade 4 syskon; Hilmer, Eva, Hilma och Oscar.


Mamma föddes i Öndered utanför Sjömarken. De var samman-lagt 9 syskon. Morfar och Mormor hade ett litet jordbruk, dessutom hjälpte morfar till med byggnadsarbeten när sådant erbjöds. Då de var många i familjen måste mamma flytta till sin mormor och morfar som bodde Brämhult. När hon blev äldre sökte hon tjänst som piga och då hamnade hon i Dannike där hon träffade pappa.

Mamma Stina hade 9 syskon; Märta, Karin, Erik, Karl, Ragnar, Greta, Olle, Asta, Anna-Lisa 


Pappa och mamma köpte ett litet hus på Alingsåsvägen i Sjömarken, där hade tidigare bott en skräddare som hette Sahlberg. Huset renoverades 1943 till en modern villa enligt dåtidens mått. Pappa gjorde det mesta själv. Det förvånar mig hur han orkade och hann med allt. Byggnadsarbetarna hade inte fast anställning utan fick gå när bygget var färdigt. I väntan på nästa byggprojekt var dom arbetslösa.

För att dryga ut familjens inkomster satt mamma hemma och sydde byxor på lönsömnad. Med jämna mellanrum kom förläggaren och hämtade färdiga plagg och lämnade tyger till nästa omgång.

Mitt skolfoto 1949

Nya villan

Gamla villan 1942

Min familj 1950
Fr.v. Stig, Mamma, Sven-Olof, Jag, Inger, Pappa

Sjömarkenskolan klass 5. Jag står 2:a från höger i bakre raden. Bästa kompisen Bosse saknas på bilen.